fredag 22 april 2011

Sociala nätverk

Sociala nätverk är till för alla, vissa kan tilltala vissa målgrupper mer än andra men det finns ett nätverk för samtliga. Nätverket behöver inte vara stort i antal eller sprida sig globalt över Jorden men att nätverka är något positivt.

Men det finns såklart även baksidor..

Informationen som varje person presenterar online oavsett restriktioner i tillgänglighet riskerar att läsas av andra än var det var ämnat för.
Det kan vara något så enkelt som att en vän till en av dina vänner tar del av interaktionen som du har med din vän och på så sätt tar del av det ni kommunicerar om.

Vidare så riskerar informationsflödet inom ett socialt nätverk vara omfattande och du som användare kan missa att ange säkerhetsinställningar för varje respektive interaktion med andra program inom nätverket.
För det handlar inte alltid om att sätta dina säkerhetsinställningar en gång utan det är en daglig process.

Grundinställningarna för säkerhet på sociala nätverk är dessutom alldeles för låga när du först ansluter dig och kan vara svårt för en nya användare att greppa till fullo vilket riskerar att de för en längre period är alldeles för publika med vad som presenteras för andra.

Att information om dig är tillgängligt för obehöriga kanske inte känns så allvarligt eftersom vi pratar om en virtuell värld. Men du skulle sannolikt känna dig illa till mods om du skrev upp din hemadress och telefon på en vägkrogs-toalett för alla att ta del av.

Problemet riskerar även att börja innan du ens anslutit dig till ett socialt nätverk. Identitetsstöld kan hända alla eftersom de som driver de sociala nätverken ofta inte har omfattande kontroller att du faktiskt är den du påstår dig vara.
Inte lika allvarligt kanske men du kan även bli "taggad" på bilder som lagts upp på sociala nätverk av andra vilket gör att flera personer kan ta del av dessa helt obemärkt för dig.

Vi måste värna om informationen vi ger ut om oss själva och vi kan inte vara naiva nog att tro att de som driver de sociala nätverken skall skydda oss. Gå igenom dina sekretessinställningar, mer så om du väljer att bli vän med andra användare som du inte känner så väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar